top of page

Toen Bart Dewulf door het Streekfonds West-Vlaanderen gevraagd werd of hij wilde meewerken aan de swimmathon Kopje Onder, twijfelde hij geen seconde.

 

"Onze Kortrijkse Zwemkring Spurs is meer dan een club die gericht is op sportieve prestaties. We willen een plek zijn waar iedereen aan bod komt, ook zij die minder kansen krijgen in een complexe wereld waarin we allemaal aan hoge snelheid leven.´

 

Op zaterdag 3 september gaan, als het van het Streekfonds afhangt, zoveel mogelijk West-Vlamingen Kopje Onder. Want dan organiseert het Streekfonds een heuse swimmathon waarmee het extra geld in het laatje wil brengen voor projecten van Een Hart voor West-Vlaanderen. Dat steunt initiatieven die kansarme en kanszoekende jongeren een duwtje in de rug wil geven. Onder meer in het Kortrijkse LAGO-zwembad kan je je laten sponsoren voor je zwemprestaties.Streekfonds West-Vlaanderen werkt hiervoor samen met KZK, de Kortrijkse Zwemkring die zijn volle gewicht in de schaal legt om van het event een succes te maken.
 

´Toen Daphne van het Streekfonds me contacteerde met de vraag of we wilden meewerken, heb ik meteen ja gezegd. Ik was onmiddellijk gecharmeerd door het initiatief. Het LAGO-zwembad is onze tweede thuis, onze habitat en als we in die omgeving kunnen meehelpen aan een goed doel, dan is dat een kans die je niet laat liggen.´, zo stelt Bart Dewulf, secretaris van de Koninklijke Kortrijkse Zwemkring Spurs.

jan Despiegelaere, algemeen coordinator Streekfonds West-Vlaanderen.png
IMG_4167_edited_edited.jpg

Bart Dewulf, secretaris Koninklijke Kortrijkse Zwemkring Spurs

"IN HET WATER IS IEDEREEN GELIJK."

´Het was al snel duidelijk dat het Streekfonds meer wilde dan enkel maar wat baantjes trekken, dus dachten we samen na over welke activiteiten we zoal nog konden aanbieden. Al snel kwamen we uit op verschillende leuke bijkomende zaken als een initiatie babyzwemmen, watergewenning, waterpolo of de mogelijkheid die LAGO biedt om met een VR-bril op te zwemmen en de oceaan onder je te zien. Maar we denken ook aan sportgerelateerde zaken als een initiatie droogtraining of een modeltraining voor wie op lange termijn aan zijn zwemconditie wil werken.´Er zal op zaterdag 3 september dus heel wat te beleven vallen in het Kortrijkse LAGO-zwembad aan Kortrijk Weide. Dat KZK snel in het project meestapte, is geen toeval.


´We zijn niet alleen een sportclub, maar ook een groep met een breder maatschappelijk doel. We willen iedereen de kansen geven die ze verdienen. Zo bieden we bijvoorbeeld ook een werking aan andersvalide zwemmers. Belangrijk hierbij is dat ze gewoon mee zwemmen met de anderen. Zo hebben we bijvoorbeeld een jongen met een beenprothese of een meisje met een mentale beperking die gewoon deel uitmaken van de reguliere werking. Het is voor ons belangrijk om geen onderscheid te maken.´

Of KZK ook te maken krijgt met jongeren die minder kansen krijgen waardoor het moeilijk wordt om hun favoriete hobby uit te voeren? ´Eerlijk gezegd, dat weten we niet steeds, je ziet het niet meteen. En dat is ook een van de problemen: kansarmoede valt vaak moeilijk te detecteren. Al maak ik me weinig illusies, ook wij zien een toenemend aantal leden die gebruik maken van de Uit-pas voor mensen die het gewone tarief niet kunnen betalen. We passen als club dat verschil bij, maar voor ons is dat een evidentie. Tegelijkertijd is ook het mooie aan de zwemsport dat iedereen gelijk is in het water en dat moet altijd zo blijven…´
 

jan Despiegelaere, algemeen coordinator Streekfonds West-Vlaanderen.png
1516551117019_edited.jpg

"Als voorzitter van het Streekfonds voor WVL ga ik maar al te graag kopje onder op zaterdag 3 september. 
Zwemmen is niet alleen goed voor je eigen hart maar het is vooral een prachtig signaal naar de vele projecten die Hart voor West-Vlaanderen kan steunen.

Jos Claeys, voorzitter Streekfonds West-Vlaanderen

"Toen ik de vraag kreeg of ik meter wou worden van Kopje Onder, het project van Een Hart voor West-Vlaanderen, heb ik meteen JA gezegd.
Ik ben sinds kort ook actief in het onderwijs en kom dus heel veel in contact met jongeren. 
Tijdens mijn lessen probeer ik altijd te differentiëren volgens de noden van elk kind, want ik ben me ervan bewust dat heel wat jongeren geen kansen krijgen op aangepast onderwijs, nood hebben aan een betere taalontwikkeling, ... 

 

Ik vind het een mooi initiatief om via acties als Kopje Onder jongeren in kwetsbare situaties te ondersteunen.

Dat Kopje Onder net doorgaat in Lago Weide in Kortrijk maakt het voor mij extra symbolisch, want het is de plek waar ik nu al 7 maand training geef aan de enthousiaste leden van zwemclub KZK. Het belooft een drukke dag te worden met een heel vol programma waar zowel babyswim, watergewenning, initiatie droogtraining, modeltraining, baantjes zwemmen of 100m test aan bod komen. Maar ik kijk er alvast ontzettend hard naar uit!"

jan Despiegelaere, algemeen coordinator Streekfonds West-Vlaanderen.png
Fanny_edited.jpg

Fanny Lecluyse, meter Kopje onder Kortrijk

Sabine Bourgeois, Directeur vzw Oranjehuis.png

“Het Streekfonds kan en moet uiteraard geen alternatief zijn voor het onderwijs, maar eerder een hefboom voor als het toch niet lukt.

Voor mij is het Streekfonds een mogelijkmaker:
als jongeren dan toch even uit de boot vallen, dan kunnen de innovatieve projecten en experimenten
van het Streekfonds hen een duwtje in de rug geven zodat ze zo snel mogelijk weer aan boord gehesen kunnen worden…”

 

"We kunnen in ons kleine landje gelukkig terug vallen op een stevige sociale zekerheid, een
fundamentele basis van solidariteit. Maar het betekent niet dat er geen mensen meer uit de boot vallen. Voor hen moeten we blijven werken, ook in de toekomst. Met bedrijfsleiders en sociale organisaties en projecten samen 

 

Zoals het ooit begonnen is, bij 'De Grote Onderscheiding', weet je nog?
 

Ik geloof in de toekomst van het menselijk kapitaal en ik ben ervan overtuigd dat u er net
hetzelfde over denkt.”

jan Despiegelaere, algemeen coordinator Streekfonds West-Vlaanderen.png
bottom of page